Fars Guide

En guide til gode, sjove og glade oplevelser i livet - og det vigtigste du skal vide som Far. Husk du kan altid kontakte Foreningen Fars gratis landsdækkende rådgivning, når det handler om positiv fædre involvering og det bedste for barnet samt hele familien. Vi har været her siden 1977 og set det hele mange gange før. 

Faderskab

For de fleste forældre er det at få et barn den største og bedste oplevelse i livet. Det kan godt tage lidt længere tid for far, at forstå kærligheden som forælder, men den kommer og nu skal far jo lige holde barnet først.

Jo mere kontakt der er mellem far og barn og jo tidligere. Jo større, mere og bedre kærlighed vil der ofte bliver skabt. Den positive far involvering har stor betydning for barnet resten af barnets liv. Både far og mor er vigtige for barnet.

Barnet skal navngives, før det er et halvt år. Det kan I gøre ved dåb eller online på borger.dkDet at vælge navn er i sig selv både sjovt og et spændende samarbejdsprojekt. Her er en liste over danske navne til inspiration

Forældremyndighed

Forældre i Danmark har fælles forældremyndighed med deres barn og har ret til samme offentlige informering. Der er automatisk fælles forældremyndighed, hvis I som forældre har boet sammen 10 måneder før barnets fødsel. I kan ellers laves en omsorg og ansvarserklæring

Forældremyndighedens indehaver skal drage omsorg for barnet og kan træffe afgørelse om dets personlige forhold ud fra barnets interesse og behov. Børn har ret til omsorg og tryghed. 

Fælles forældreskab

Forskningen og virkeligheden viser at fælles forældreskab er det mest brugte og bedste for barnet. Det at barnet oplever to gode forældre, så tidligt som muligt har stor betydning senere i livet.

Forskningen og virkeligheden viser også at mor og barn kontakten ikke går tabt, men bliver bedre, hvis begge forældre er positivt involveret som udgangspunkt. Det skaber mere overskud i familien. 

Børn kan godt tilknytte sig begge forældre og der er i dag massere af fædre som både er ligeværdige og primære forældre for selv helt små børn. Læs her hvad Karolinska Instituttet fortæller om fælles forældreskab. 


Fædre orlov

Fædreorlov er en af de bedste og sjoveste oplevelser i livet som far. Det er her du for alvor får tilknytning til dit barn og en tilknytning der vil vare resten af livet. 

Spørger du Foreningen Far siger vi tag så meget orlov som muligt. De fædre der har haft 3 måneder eller mere siger stort set alle sammen at de hellere end gerne ville have mere.

Alle fædre har fra 2022 ret til min. 2 måneders øremærket orlov, men det er ikke fastlagt om det faktisk bliver mere. Du finder de nuværende regler her

Aktiviteter

De fleste forældre tænker ofte over hvilke aktiviteter der er bedst afhængig af barnets alder og hvordan man kommer i kontakt med andre forældre. Der er i dag rigtig mange aktiviteter online og det er bare med at komme i gang og møde andre forældre. Det er både sjovt og lærerigt.

For børn og fædre hører vi ofte at aktiviteter, orlov, tumlelege og humor binder far og barn tættere sammen. Så her har du en liste over gode far jokes og aktiviteter.

Husk nu at det også er helt ok bare at slappe af sammen og nyde hinandens selskab. Et lejrbål, en årlig kano tur eller det at lave mad sammen, tumle og læse har stor værdi. 

Rådgivning

Har du far spørgsmål eller tvivl kontakt Foreningen Fars gratis landsdækkende rådgivning. Du finder nærmeste rådgivning og åbningstiderne her

Er du medlem af Foreningen Far kan du ligeledes kontakte Fars Retshjælp for ekstra hjælp til aftaler og møder. Det er socialøkonomisk og ofte 33-50% af prisen for advokat.

Begge forældre og pårørende er velkommen hos Foreningen Far med fokus på barnet og hele familien. I kan være sikre på at vi har set det hele mange gange før, når det handler om børn og fædre eller fælles forældreskab i Danmark.


Sundhed 

Foreningen Far har udarbejdet en kort sundhedsguide til den travle far med børn og arbejde, hvor sundheden godt kan blive nedprioriteret. 

Forhåbentlig vil du ved at følge disse 11 trin få en sundere og sjovere hverdag med mere overskud. 

I samarbejde med webopskrifter.dk kan vi derudover præsentere en lang række nemme opskrifter på sund og varieret kost.

Altså hvis vi liger ser bort for kageopskrifterne og kylling i cola, som naturligvis også skal prøves!

Samarbejde

Det er helt afgørende for jeres børn at I som forældre har et godt samarbejde. Børn hører, mærker og oplever alt. Det finder du ud af med tiden, så sørg for at optræde som en god og ansvarlig forælder. 

Rigtig mange forældre vælge i dag at være ligeværdige og der er ingen tvivl om at forskningen og virkeligheden viser at børns sundhed senere i livet er bedst ved lige tid med børnene.

Børnene oplever herved begge forældres kærlighed,  omsorg og identitet. Forældrene har mere overskud i hverdagen og børnene opnår mere kvalitetstid. Det handler ofte om bedre sociale og økonomiske ressourcer.

Når det er sagt er I som forældre eksperterne og ved hvad der er bedst for jeres børn. 

Samlivsophør

Vi lever i en verden med stor frihed og selvstændighed samt sociale medier, hvor tingene går stærkt. Nogle gange også for stærkt.

Mange forældre vælger at gå fra hinanden på et tidspunkt i livet. Det skal der naturligvis være respekt omkring og det kan sagtens være bedst for barnet, men er altid følelsesmæssigt svært i situationen. Brug gratis rådgivningen, hvis du har spørgsmål

Det er helt afgørende for børnene at opleve far og mor fortsat er der i livet. Vælger I at gå fra hinanden er der 3 ting som skal afklares.

  1. Vilkårene (skilsmisse/separation, ægtefællebidrag, særeje og evt. hvem der bliver i boligen)  
  2. Børnene (fælles forældremyndighed, bopæl, samvær)
  3. Bodeling (fælles aktiver, egne aktiver, bodelingsaftale)

Det er altid en god ide at lave en A4 side med 10 positive ting mellem dig og dine børn, dine 2-3 ønsker og positive forslag samt 2-3 bekymringen. Så har du ofte et første og fint overblik. Husk børnene elsker far og mor!

Det er familieretshuset I skal kontakte hvis ikke i kan blive enige, men prøv lige en gang mere selv for det er klart bedst for jeres børn og tag lige forbi Foreningen Fars gratis rådgivning først. I er begge forældre resten af livet.